8. april 2020
Morten Bjørn Hansen

Det føles som en evighed siden, at Koldings erhvervsliv festede på Comwell og kårede årets virksomheder.

Det virker som lysår tilbage, at virksomhedernes største problem var mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Det var i et andet liv, hvor vi mødtes, gav hånd og lavede forretning.

Mavepusteren fra Corona-virussen har ramt hele verdens økonomi hårdt og hurtigt. Det bliver et tektonisk pladeskift, som vil forandre måden vi lever, arbejder og handler på.

Jeg vil på ingen måde gøre mig klog på, hvordan man sundhedsmæssigt skal bekæmpe den frygtelige pandemi. Det overlader jeg til sagkyndige. Men som mange andre har sagt, står vi nu overfor at træffe meget vanskelige beslutninger – hvor hensynet til sundheden og sundhedssystemets kapacitet, ja, liv og død, nødvendigvis skal sættes i forhold til risikoen for en recession af en karakter, som vi ikke har set nogensinde før.

I Europa ligger gaderne øde, og i USA svarer antallet af nye ledige de sidste to uger til, at vi i Danmark på samme tid havde fået 170.000 nye ledige. USA er Danmarks største eksportmarked, og det styrer mod en voldsom recession.

Selv om vi i Danmark, takket være velfærdsreformerne, har styr på statsfinanserne, og derfor er i langt bedre stand til at modstå krisen, end så mange andre nationer, så er vi en meget åben økonomi, der er afhængig af stærke eksportmarkeder.

Økonomerne forsøger lige nu at regne på konsekvenserne af Corona-virussen. Men det er ukendt land, for vi ved endnu ikke hvor længe eller hvor omfattende nedlukningen af vore samfund vil være. Det økonomiske råds sekretariat – dem som de fleste kalder for vismændene – har selv to scenarier. I det mest optimistiske bliver de økonomiske konsekvenser lidt mildere end finanskrisen. I det pessimistiske lidt værre.

Det som gør det særlig svært at være spåmand lige nu er, at vi gennemlever en kunstig økonomisk nedgang. Efterspørgslen er faldet, fordi verdens politiske ledere har isoleret os fra hinanden lukket for skoler, forretningsliv og turisme.

Nu forbereder vi os på en genåbning af vores samfund, først med skoler og daginstitutioner. Forhåbentlig kan der snart åbnes for frisører, massører, restauranter med mere. Mange af dem er i alvorlige økonomiske problemer allerede, så det haster med an afklaring og en genåbning, hvis de skal kunne klare sig igennem krisen. Hjælpepakkerne fra staten er gode for nogen, men for andre gør de desværre ikke nogen forskel.

Men selv hvis vi kan få sat gang i servicesamfundet, bør vi være bekymrede for de langsigtede konsekvenser af dette virus-angreb. Vil det ændre vores rejsevaner? Vil det stække globaliseringen, som har gjort os ufatteligt rige? Vil det stramme kreditgivningen – for hvordan afdækker man lige risikoen for en pandemi i lånevurderingen? Og vil det negative stød til økonomien sætte sig mere langvarigt i konjunkturerne, og svække efterspørgslen generelt?

Derfor er der brug for allerede nu, at tænke over, hvordan vi som samfund stimulerer økonomien på den anden side af sundhedskrisen. Både nationalt og lokalt.

I Business Kolding er vi dagligt i kontakt med mange af virksomhederne, der lige nu er ramt hårdt af konsekvenserne af nedlukningen af samfundet. De rammes af første bølge, men hvis de vælter vil de rive flere med ned. Derfor er det fantastisk at se, hvordan mange har svaret igen med take-away, gavekort og virtuelle fadøl. Det hjælper nogen med at komme igennem den største udfordring, de har set som forretning.

Virksomhederne bør også, i det omfang det kan lade sig gøre, bruge tiden på at tage hul på digitaliseringen og arbejde med kompetenceudvikling. Der er ingen tvivl om, at de, der forbereder sig og dygtiggør sig nu, vil være et skridt foran konkurrenterne når forretningslivet vækkes til live igen for alvor.

Tag meget gerne fat i os, hvis I vil sparre om jeres muligheder lige nu. Vi har et korps af frivillige rådgivere, der kan guide jer gennem udfordringerne, og vi har dygtige erhvervskonsulenter, som kan hjælpe jer med at forberede jer til tiden efter sundhedskrisen.

Lad os håbe, at den bliver så kort som mulig, så vi kan komme i gang i Kolding på ny.