Corona-virussen har fortsat et hårdt greb om Koldings virksomheder, viser en ny udgave af Business Koldings COVID 19 spørgeskemaundersøgelse. Særligt de helt nye virksomheder er havnet i stormvejr, og borgmester Jørn Pedersen er klar til at understøtte iværksætteriet i Kolding når samfundet åbner igen.

1. maj 2020

Business Kolding har i perioden 20.-27. april gennemført anden runde af spørgeskemaundersøgelsen om konsekvenserne af Corona-virussen. 370 virksomheder har svaret på spørgsmålene, og blandt dem har 25 procent af virksomhederne i stikprøven har mistet mellem 76-100 procent af omsætningen.

Varighed virksomhederne har likviditet til at imødekomme kreditorer (370 virksomheder har svaret)

Det er en lille forbedring i forhold til sidste måling, men rokker ikke ved billedet af, at Corona-virussen ikke kun koster menneskeliv, men også koster virksomheder og arbejdspladser.

“Der er heldigvis fortsat mange virksomheder, der ser ud til at komme helskindet gennem krisen. Men et stort mindretal har bekymrende store udfordringer”

Morten Bjørn Hansen, adm. direktør i Business Kolding

Undersøgelsen viser, at særligt de helt nye virksomheder mærker store konsekvenser. Iværksætterne er klart overrepræsenteret blandt de virksomheder som taber en stor del af omsætningen, og derfor vil der efter sundhedskrisen er overstået været et stort behov for at understøtte iværksætteri i Kolding.

Koldings borgmester Jørn Pedersen mener der er behov for at styrke indsatsen og for at tænke i alternative løsninger, når samfundet forhåbentlig snart åbnes mere op.

”Iværksætterne skaber et nyt vækstgrundlag, og vi har gode muligheder for at få løftet iværksætteriet. I samarbejde med Business Kolding og erhvervslivet vil vi se på, om vi kan finde nye veje til at gøde vækstgrundlaget. Det kunne jo være, at der var lokale virksomheder, som havde ledige kontorpladser som iværksættere kunne låne i en periode. Vi har en fælles interesse i at få genrejst iværksætterlysten efter denne forfærdelige krise”, siger Jørn Pedersen.

“Vi har en fælles interesse i at få genrejst iværksætterlysten efter denne forfærdelige krise”

Jørn Pedersen, Borgmester

Business Koldings undersøgelse viser desuden, at et flertal af virksomhederne ikke har likviditetsproblemer nu. Men et mindretal har akut behov for at få øget likviditeten. Således svarer 8 procent af virksomhederne i undersøgelsen, at de ikke har likviditet til kreditorerne ud over 1 måned. Her er det en generel bekymring, at hele 70 procent af de, der har svaret, at de har søgt kompensation hos staten i ordningen for selvstændige/freelancere, ved undersøgelsen afslutning endnu ikke havde modtaget svar. I gennemsnit havde de ventet på svar i 21,5 dage.

”Jeg håber, at de enten har fået penge nu eller får det meget snart. Hele formålet med hjælpepakkerne er jo at skabe likviditet, og så nytter jo ikke, hvis pengene ligger og samler støv på erhvervsstyrelsens hylder”, siger Morten Bjørn Hansen.

Business Kolding har løbende kontaktet Erhvervshus Sydjylland, og sammen med andre lokale erhvervskontorer, for at lægge pres på Erhvervsstyrelsen for at gennemføre en hurtigere sagsbehandling.

 

Download eller læs hele konsekvensanalysen herunder