Alfix, en traditionsrig dansk producent af byggematerialer, har taget store skridt for at integrere FN’s verdensmål i sin strategi. Siden 2022 har virksomheden været verdensmålscertificeret i en proces, der har udfordret og udviklet dem.
8. november 2024
Tanja Marek
Med direktør Anders Bertelsen Toft i spidsen har Alfix ikke alene sat fokus på miljø- og klimaindsatser, men også på social ansvarlighed og samarbejde.
- Vi bruger verdensmålscertificeringen som en paraply, der samler vores ansvarlige tiltag, siger Anders Bertelsen Toft. Certificeringen har ikke kun været en formalitet for Alfix, men er en drivkraft, som understøtter vores fælles ambition om at skabe handling til det bedre . I september gennemførte Alfix sin tredje audit med Bureau Veritas, under Verdensmålcertificeringen. Ifølge Anders har audit-processen både udfordret og løftet Alfix i en positiv retning.
Fokus på Verdensmål 8 og 12
Kolding virksomheden Alfix har særligt blikket rettet mod verdensmål 8 (anstændige jobs og økonomisk vækst) og verdensmål 12 (ansvarligt forbrug og produktion).
“Kundernes forventninger til dokumentation stiger, og de efterspørger hele tiden opdateringer i forhold til miljø – samt arbejdsmiljøhensyn: Hvad har I gjort siden sidst?”
Anders Bertelsen Toft, Alfix
Under disse mål arbejder virksomheden med delmål, der blandt andet fokuserer på at motivere andre aktører i byggebranchen til at træffe ansvarlige valg. Dette omfatter både kunder og leverandører, hvor sidstnævnte eksempelvis opfordres til at udvikle mindre miljøbelastende råvarer samt emballagetyper .
- Som producent er vi afhængige af de håndværkere som bruger Alfix produkterne på byggepladserne. Samtidig er vi afhængige af vores købende kunder i form af trælaster, byggemarkeder og fliseforretninger. Reelt set skal vi gerne gøre os ’lækre’ for dem alle, fortæller Anders. Kundernes forventninger til dokumentation stiger, og de efterspørger hele tiden opdateringer i forhold til miljø – samt arbejdsmiljøhensyn: Hvad har I gjort siden sidst?
Ved at udvikle og producere mere ansvarlige byggematerialer håber Alfix på at inspirere både samarbejdspartnere og kunder til at vælge løsninger, der er mindre belastende for miljøet. Dette gør Alfix ikke blot som en reaktion på markedets efterspørgsel, men som en integreret del af virksomhedens DNA og strategi.
Samarbejde med SDU
Et af Alfix’ centrale initiativer er samarbejdet med Syddansk Universitet (SDU), som understøtter deres arbejde med verdensmålene. Anders Bertelsen Toft holdt et oplæg på SDU i Kolding om verdensmålene i praksis, inviteret af professor Jan Stentoft. Dette samarbejde førte til et nyt samarbejde i form af en kandidatafhandling, hvor to cand.merc studerende analyserede Alfix’ strategiske tilgang til bæredygtighed og ESG- dagsordenen.
- Samarbejdet med de engagerede kandidatstuderende var en fornøjelse, fortæller Anders med et smil. De stillede de rigtige spørgsmål, og samtidig interviewede de vores vigtigste leverandører, hvilket gav os vigtigt stof til eftertanke. Partnerskabet styrker ikke kun Alfix’ verdensmålscertificering, men gør også virksomheden mere vidende og forberedt til at møde fremtidens krav og muligheder.
Verdensmålsambassadører sikrer forankring
Alfix har engageret sine medarbejdere gennem såkaldte verdensmålsambassadører. Fem medarbejdere fra forskellige afdelinger har frivilligt påtaget sig ansvaret som ambassadører.
- De bygger bro mellem ledelse, strategi og medarbejdere og bidrager med sympatiske og praktiske ideer og tiltag i hverdagen, forklarer Anders. Ambassadørerne har blandt andet været med til at implementere små ændringer i virksomheden – lige fra forslag om at skifte firmabilerne ud med elbiler, til at plante frugttræer på virksomhedens grund.
Ambassadørerne har været på kursus i verdensmålene, og deres viden og bidrag har medvirket til en fælles forståelse og et fælles sprog internt i Alfix. På denne måde fungerer de blandt andet som bindeled, der sikrer, at den ansvarlige agenda ikke blot hører til på ledelsesmøder og i strategien , men en del af hverdagen for alle medarbejdere. De er med til at ”oversætte” strategien og gøre den konkret. I øvrigt spiller alle 52 Alfix medarbejdere hver især vigtige roller for Alfix´s arbejde med verdensmålene.
Ansvarlig omstilling og anerkendelser
Alfix’ mangeårige og mange facetterede indsats har også tiltrukket opmærksomhed udefra. I 2022 vandt Alfix “Byggeriets Miljøpris” og i maj 2024 “ Den Sydjyske Erhvervspris” – begge priser, der hylder virksomhedens grønne omstilling og bæredygtighedsstrategi.
“For os i Alfix er det en balance mellem hjerne og hjerte, når vi som virksomhed arbejder aktivt og dokumenteret med verdensmålene.”
Anders Bertelsen Toft, Alfix
Alfix’ nyeste lagerbygning, som er DGNB sølv-certificeret, er et konkret eksempel på virksomhedens investeringer. Lageret har grønne tage, der lagrer CO₂ og forsinker regnvandets afledning. Derudover sikrer facade samt ovenlysvinduer dagslys til medarbejderne, og bygningen er forsynet med ladestandere til elbiler.
- For os i Alfix er det en balance mellem hjerne og hjerte, når vi som virksomhed arbejder aktivt og dokumenteret med verdensmålene, siger Anders. Alfix stræber efter at gøre en forskel i byggebranchen i Skandinavien - uden at gå på kompromis med økonomien, og derfor er deres indsatser nøje afstemt med virksomhedens langsigtede vækststrategi. Investeringerne i den ansvarlige transformation af Alfix produkterne – eksempelvis nye Svanemærkede fliseklæbere – samt andre nye produktinnovationer skal medvirke til at fremtidssikre Kolding virksomheden.
Lokalt fokus på biodiversitet og sociale indsatser
Alfix støtter også op om et aktuelt lokalt projekt til fremme af biodiversiteten, i form af den netop plantede folkeskov i Vonsild, hvor virksomheden har bidraget med 625 træer. Ved træplantningsseancen d. 4.11.24 deltog både repræsentanter fra ledelsen samt Alfix verdensmålsambassadører. Desuden har verdensmålsambassadørerne opsat redekasser til mursejlere på en ældre Alfix lagerbygning.
“At bidrage verdens- og omverdensvendt indenfor den ansvarlige transformation er virkelig meningsfuldt for os.”
Anders Bertelsen Toft, Alfix
Social ansvarlighed står også højt på Alfix’ agenda. Virksomheden arbejder tæt sammen med erhvervsskolerne i hele landet og leverer gratis produkter til fagskolerne for at sikre, at fremtidens håndværkere også bliver bevidste om den vigtige ansvarlige transformation af deres fag. Desuden er Alfix hovedsponsor for DM, EM og VM i Skills for flisemurere, hvor de bidrager såvel økonomisk samt materialemæssigt til såvel træninger samt konkurrencer for erhvervsuddannelsen.
- At bidrage verdens- og omverdensvendt indenfor den ansvarlige transformation er virkelig meningsfuldt for os. Vi er naturligvis afhængige af vores vigtige leverandører, kunder og samarbejdspartnere, og via mangeårige, stærke og tillidsbaserede partnerskaber har vi mulighed for at påvirke en større og kompliceret agenda siger Anders, der også understreger, at arbejdet som værdibaseret og verdensmålscertificeret virksomhed er med til at tiltrække nye dygtige medarbejdere (Alfix´ere som de også kaldes), som ønsker at arbejde for en virksomhed med klare værdier.
Ansvarlighed som konkurrenceparameter
For Alfix handler ansvarlighed ikke blot om at følge trends, men om at tage et vigtigt medansvar af egen fri vilje – og først derefter tænke i at styrke virksomhedens konkurrencekraft. I en tid, hvor byggebranchen er præget af hård priskonkurrence, vælger Alfix fortsat at fokusere på ansvarlige løsninger og høj produkt- samt service kvalitet som en måde at skille sig ud på.
- Vi konkurrerer på vores samlede værditilbud som byggematerialeproducent – og på mange flere parametre end pris, siger Anders, der er overbevist om, at Alfix’ ansvarlige rejse både styrker dem på markedet og i sidste ende kan medvirke til den vigtige transformation af byggebranchen samt det øvrige samfund
Som Alfix fortsætter sin ansvarlige udvikling, deler virksomheden åbent ud af sine mange erfaringer – både med studerende, leverandører, kunder, samarbejdspartnere og andre lokale aktører . Det er en lang rejse, som kræver ressourcer og tid, men for Alfix er det en rejse, der giver mening og heldigvis også skaber værdi for medarbejderne, virksomheden og de mange vigtige samarbejdspartnere – både lokalt, nationalt og internationalt Virksomheden er desuden meget taknemmelig for de mangeartede og vigtige bidrag, der også tilfalder Alfix udefra.
- Det er til tider en omfattende og kompliceret proces, men vi bliver hele tiden klogere, og i bund og grund er arbejdet med verdensmålene virkelig meningsfuldt for os Alfix'ere, afslutter Anders Bertelsen Toft.