Midtbyen er noget, vi skaber sammen. Det var det gennemgående tema, da ca. 150 borgere og forretningsdrivende med gode intentioner om at skabe mere liv i Kolding bymidte brugte en aften sammen til kick off på Godset, som er byens store spillested.

8. november 2024
Rie Nielsen, Kolding Kommune

Der var intens aktivitet ved samtlige 14 fuldt besatte workshopborde, da der var kick off på Godset mandag aften, som hele byrådet var vært for.

Det var et kick off, der skulle markere, at der nu sættes turbo på den transformation fra købstad til mødestad, som allerede er godt i gang. Det sker ved at koncentrere alle de gode kræfter, der allerede arbejder i bymidten, og som stimulerer livet i det centrale Kolding. Deltagerne skulle bl.a. bidrage med deres fremtidsdrømme for Kolding midtby. Og det skortede ikke på fantasifulde forslag.

Julemarked og forsamlingshus
Skal byen have en bypark, et julemarked eller et forsamlingshus, og kan vi skabe korridorer mellem de forskellige mødesteder, så man bliver ledt videre fra det ene til det næste af et flot design?

Det var bare nogle få af de idéer, der kom på bordet i de to workshops, som var de centrale dele af kick off-arrangementet.

De deltagende var bl.a. folk fra byens butikker, restauranter og kulturinstitutioner, der alle har smøget ærmerne op er i gang med mange gode ting i bymidten, og som er parate til at tage endnu bedre fat.

Tre grupper af interessenter
Det fortsatte arbejde i transformationen kommer til at ske i tre grupper, der alle har andel i aktiviteterne i bymidten.

Grupperne består af midtbyaktører, politikere og embedsfolk. Den ene er Detailværket, der drives af Business Kolding, og som repræsenterer byens butiksliv, restauranter og kulturinstitutioner, den anden er Bylivsforum, der repræsenterer kulturlivet og de events, der foregår i byen. Den tredje er Ejendomsejergruppen, der repræsenterer dem, der ejer mange af bygningerne i byen bl.a. med erhvervslejemål og butikslokaler, og endelig er der Kvartersamarbejderne, der er sat i verden for at skabe liv og styrke identiteten i de forskellige kvarterer i bymidten. To kvartersamarbejder er allerede i gang, nemlig i Latinerkvarteret og Klosterkvarteret.

Det er planen, at Kolding Kommune skal udarbejde en vision for bymidtens udvikling, som skal godkendes i byrådets udvalg Økonomi og Strategi. Aftenens bidrag kommer også til at indgå i dét arbejde.

Samarbejdet er vigtigt
Som god inspiration til de to workshops var der to oplæg.

Det ene var om fremtidens byer ved fremtidsforsker Nikolaj Sveistrup. Han er Leader of Urban Futures ved Copenhagen Institute For Future Studies.

Nikolaj Sveistrup sagde bl.a., at det er vigtigt at have en plan og at arbejde sammen i tætte partnerskaber.

Budskabet om samarbejde havde aftenens anden oplægsholder Anders Baagland også med. Han er formand for Danske Handelsbyer og brobygger / citychef i Middelfart.

Anders Baagland fortalte bl.a., at Middelfart har fået langt færre tomme butikslokaler de seneste par år. Det er sket i kraft af et stærkt samarbejde i byen, som de også er blevet bedre til at tale op.

At dømme efter engagementet ved kick off-arrangementet er der allerede nu mange gode historier at fortælle om Kolding, for der sker allerede rigtig mange ting.