Tab af ordrer, stigende lønninger og risiko for udflytning er de klare konsekvenser af, at virksomhederne i Trekantområdet har vanskeligt ved at finde IT- og Ingeniørkompetencer.

28. april 2023

Det viser en ny analyse fra Danmarks Evalueringsinstitut EVA, som er udarbejdet for Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Analysen indgår i en større kortlægning af virksomhedernes efterspørsel efter IT- og STEM-kompetencer (STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics).

“Senest havde vi fem IT-rekrutteringer kørende lige inden sommerferien, hvor konsulenthuset måtte kaste håndklædet i ringen og sige: ”Ved du hvad, vi kan ikke finde det, I har brug for".”

Citat fra analysen, Virksomhed med plus 250 medarbejdere

- Hvis vi mener det alvorligt med det grønne væksteventyr, så skal der flere kompetencer til. Ellers går vi glip af fantastiske vækstmuligheder, siger Morten Bjørn Hansen, adm. direktør i Business Kolding.

I analysen er 23 virksomheder samt en række erhvervsorganisationer interviewet. Analysen afslører, at virksomhederne allerede i dag forsøger at afbøde konsekvenser af manglen på kompetencer.

- Nogle virksomheder har slækket på kravene i rekrutteringen og fx ansat medarbejdere med et lavere uddannelsesniveau eller har ansat nyuddannede, selvom de helst ville rekruttere mere erfarne medarbejdere. Nogle virksomheder forsøger at opkvalificere eksisterende medarbejdere ved hjælp af efteruddannelse, men det kan være svært at finde tid til det, især fordi det heller ikke er nemt at rekruttere dygtige faglærte eller mellemlangt uddannede medarbejdere, skriver EVA i analysen.

“Der er ikke arbejdskraft nok, hvilket presser lønningerne markant op. Vi kan have en på 26 år, der lige er blevet færdig med sin uddannelse, som kræver 70.000 kr. om måneden, hvor de før fik 40.000 kr.”

Citat fra analysen, Virksomhed med mindre end 50 medarbejdere

Morten Bjørn Hansen hæfter sig ved, at nye IT- og Ingeniøruddannelser i Kolding ville kunne gøre en meget stor forskel for virksomhederne.

- Virksomhederne ser det som en del af løsningen. Og de understreger hvor vigtigt det er, at nye uddannelser får et højt kvalitetsniveau og har gode uddannelsesmiljøer, der opleves som attraktive af potentielle studerende. Det miljø kan vi jo netop skabe i Koldings eksisterende campus.