Kan man leve af at lave indkast? Ja, det kan man, hvis man som Thomas Grønnemark har verdensrekorden i længste indkast og træner topfodboldspillere i hele verden, bl.a. i Liverpool FC. Han har givet interview til Forbes, Bild, The New York Times, The Wall Street Journal og en lang række fodboldmagasiner, og så holder han foredrag verden over.
28. april 2023
I dag driver Thomas Grønnemark virksomheden Throw-In, der ud over indkasttræning også dækker over en bogudgivelse og foredrag omkring innovation, motivation og det at forfølge sin drøm.
Det hele startede i den lokale fodboldklub som dreng, men da Thomas kom på U19-holdet, måtte han sande at talentet ikke rakte til at gå hele vejen. Han var god til at kaste indkast og til at løbe hurtigt. Og han var MEGET hurtigere end de hurtigste, og valgte derfor at skifte fodbolden ud med atletik.
På atletikbanen kom han hurtigt på landsholdet, og har vundet masser af medaljer ved danske mesterskaber og har vundet 4 x 400 m. stafet til EM i Paris. I 2000 flyttede han til Skive, men der var atletik ikke så udbredt som i Århus, så han trænede en del alene, og han mistede derfor motivationen og manglede fællesskabet.
Han skiftede endnu en gang idrætsgren, igen ud fra de styrker han havde med. Han var stadig hurtig, han var stærk og han var tung – og havde derfor de fysiske forudsætninger for bobslæde, og søgte derfor om at komme på landsholdet – og det kom han. Han var vildt bange for at køre rutchebane, så det var med en vis frygt, han tog den første tur i bobslæde, hvor farten nemt kommer op på 130-150 km/t.
“Hvis jeg kan kaste så langt, så kan jeg også lære andre at gøre det samme.”
Thomas Grønnemark, Throw-In
Da bobslædeholdet tilbage i 2004 spillede en fodboldkamp mod det tyske landshold, lavede han et vildt langt indkast – og her blev tanken født: Hvis jeg kan kaste så langt, så kan jeg også lære andre at gøre det samme.
Han ledte efter bøger på biblioteket og søgte på nettet, men der fandtes intet materiale, hvor man kunne lære indkast. Han brugte derfor det næste halve år på at videoanalysere indkast og på at forbedre sin egen teknik, og holdt i oktober 2004 sit først indkastkursus om ”Det lange indkast” for Viborgs superligahold. Derefter begyndte spillerne at score på de lange indkast, og Viborg fik sin bedste sæson hidtil.
Han fortsatte med at analysere en række kampe, og fandt ud af at spillerne mistede bolden i næsten 60% af indkastene – og det var helt accepteret. Det mente han helt sikkert kunne forbedres.
Thomas havde fra starten af ambitionen om at komme ud og træne de bedste hold i verden, men det internationale gennembrud lod vente på sig. I mellemtiden fortsatte han med at dygtiggøre sig.
I 2008 forsøgte han flere gange at slå verdensrekorden i længste indkast, der på daværende tidspunkt var 49,78 m. Han slog Guiness World of Records i juni 2010, hvor han lavede et kraftspringindkast på 51,33 m.
I arbejdet med at udvikle teknikken hentede han inspiration fra både basket, sumobrydning, på kunstmuseer, de romerske hære og sort sol, og han ses fortsat som en af de mest innovative trænere i fodboldverdenen.
I juli 2018 holder han ude foran en chokoladebutik på Djursland, da telefonen ringer og det er et udenlandsk opkald. Det viste sig at være Jürgen Klopp – træner i Liverpool FC, der gerne ville mødes.
“Jeg tog til møde i Liverpool, fik lov at prøvetræne enogtyve Premier League-spillere og ugen efter skrev vi kontrakt.”
Thomas Grønnemark, Throw-In
- Det var den vigtigste samtale i mit liv, fortæller Thomas. Jeg tog til møde i Liverpool, fik lov at prøvetræne enogtyve Premier League-spillere og ugen efter skrev vi kontrakt. Det er nu 5. sæson jeg underviser i klubben, og resultaterne taler for sig selv.
I sæsonen 17/18 sagde statistikken at de have en boldbesiddelse i løbet af en kamp på 45,4%, i 18/19 var den steget til 68,4%, og efter 15 års venten vandt de Champions League – og efter 30 år kunne de kalde sig vinder af Premier League.
Kontrakten med Liverpool åbnede en masse døre, og siden har han trænet mellem 8 og 12 hold pr. sæson, og han har nu undervist mere end 30 steder i Europa, USA og Mexico.
Sideløbende med indkasttræningen har Thomas holdt mere end 500 foredrag over hele verden. De omhandler innovation, motivation og arbejdsglæde.
Han brænder for at fortælle om innovation, for med innovation følger glæde og energi. Han vil gerne skabe forandring og noget nyt – og gerne sammen med andre.
Vi skal turde tænke stort, og hvis man siger, man vil være den bedste, skal det også følges op af de rigtige handlinger. Det gælder også ude i erhvervslivet. Det er vigtigt med gode relationer, det skaber trivsel og tillid – og så kan vi skabe sammen.