Udlandet har elsket Kolding. Men varer det ved?
25. april 2025
Morten Bjørn Hansen
Kolding er i gang med en stille revolution: Vi bliver i stigende grad en del af verdensøkonomien. Multinationale virksomheder ser potentialet i vores kommune – i vores infrastruktur, vores arbejdsstyrke, vores iværksætterånd. Det er et kvalitetsstempel, som mange andre kommuner misunder.
Næsten 30 procent af de privat beskæftigede i Kolding kommune arbejder for en virksomhed, der er udenlandsk ejet. Det er markant flere end i andre kommuner i Sydjylland, og det har været i vækst.
Der er naturligvis meget stor forskel på hvordan det udenlandske ejerskab gør sig gældende. For nogen virksomheder har der været tale om en egentlig etablering i Kolding af et udenlandsk selskab, i form at et salgskontor, datterselskab eller lignende. I andre tilfælde har dygtige virksomhedsejere skabt en internationalt attraktiv virksomhed, som er blevet købt af udenlandske ejere. Ejerformen kan også variere, fra kapitalfonde der finder synergier i at samle virksomheder på tværs af landegrænser, til internationale virksomheder der tilkøber sig lokale kompetencer og tilstedeværelse på et dansk marked.
Vi kender de fleste af de større virksomheder i Business Kolding, og har en god kontakt til dem, gennem den lokale ledelse.
Fælles for dem er, at de har set muligheder i Koldings erhvervsliv. Og det forstår man jo godt, som direktør for Business Kolding.

Der er mange positive effekter af at gå fra at være en mellemstor dansk kommune, til at være en international erhvervskommune. Der følger ofte højere løn, bedre adgang til globale leverandører og ikke mindst ny viden og kompetence med, når der investeres lokalt. Og så ser vi jo heldigvis også, at den kapital der frigives til ejerledere ved et frasalg også reinvesteres i nye selskaber eller filantropiske projekter til gavn for lokalsamfundet.
Men der er også en øget risiko. Internationale ejeres forelskelse i Kolding er betinget af, at vi forbliver en attraktiv partner. At vi fortsat udvikler uddannelsesmiljøerne, at vi er attraktive samarbejdspartnere og at der i det hele taget er gode udviklingsmuligheder for virksomhederne.
Det kan vi gøre meget for selv. Det gør vi sådan set allerede, med en ny partnerskabsbaseret erhvervspolitik og et tæt samarbejde med uddannelserne om fremtidens arbejdskraft, som er med til at holde Kolding international attraktiv.
Hvad vi til gengæld ikke kan kontrollere er de geopolitiske forandringer, hvor globaliseringen – der har tjent Koldings erhvervsliv så godt – er på retur.
Kortsigtet magtsyge, umotiverede handelskrige og nødvendige sikkerhedspolitiske hensyn er måske ved at regionalisere verdensøkonomien. Hvor efterlader det Danmark, hvor efterlader det Kolding? Hvor efterlader det et internationaliseret erhvervsliv i Kolding?
På kort sigt må man nok desværre forvente at investeringsaktiviteten kan afdæmpes af den uforudsigelige fremtid. Men på sigt skal der måske ske en re-industrialisering af Europa, og her er det afgørende at vi allerede nu forbereder os på at gribe mulighederne, hvis de opstår. Er vi i stand til det vil kærlighedsaffæren med udlandet fortsætte, men måske med lidt nye partnere.
*Kilde: IRIS Group på baggrund af særkørsel fra Danmarks Statistik.
Note: Opgjort på arbejdssteder og beskæftigede personer. Arbejdsstedernes nationalitet er baseret på virksomhedernes ejerskabsforhold. Virksomheder defineres som udenlandsk ejet, hvis en udenlandsk ejer direkte eller indirekte besidder mere end 50 pct. af egenkapital eller aktionernes stemmerettigheder