Hvordan kan man som campingplads melde sig ind i klimakampen, og gøre en forskel? Det spørgsmål var let nok at svare på for Christina og Martin Pedersen, der altid har haft havet og havmiljøet i hjertet – både som deres fælles interesse, men også som basis for deres erhverv.
28. april 2021
I december 2020 overtog parret Gl. Ålbo Camping, som de nu er godt i gang med at forme og udvikle til en lille grøn og bæredygtig naturperle ved Lillebælt. Alt det, der var let at gå til, er allerede sat i gang. Gamle køleanlæg er skiftet ud med nye energibesparende, smarte digitale løsninger er ved at blive implementeret, og lyset er udskiftet med en mere grøn løsning. Martin er i disse dage ved at indsamle tilbud på et nyt varmesystem – som nok ender med en luft-til-vand installation.
Generelt bliver pladsen drevet ud fra en cirkulær og besparende tænkning. For eksempel er alle affaldsstativer nogle, som er kasseret andre steder i kommunen og hos private borgere, og så opsat på pladsen.
“For os handler det også om, at der er en rød tråd, hele vejen gennem det vi gør. Vi kan ikke på den ene side være frontløber på en havmiljøkampagne, og så i øvrigt være ligeglad med affaldshåndtering, energi og vandforbrug. Tingene hænger sammen.”
Martin Pedersen, Gl. Ålbo Camping
- Det behøver jo ikke at være nyt, for at være godt, forklarer Martin. Men det er et langt sejt træk at få gjort op med storforbrugs-mentaliteten. Jeg kan styre det på nogle felter, men jeg kan jo ikke styre, hvor længe folk vil stå under bruseren, eller om de skal bruge lille eller stort skyl i toilettet – men jeg kan appellere til, at man overvejer, hvad der er nødvendigt. Og det gør jeg.
Med havet så tæt på både livet og pladsen er det oplagt at arbejde mere målrettet med FN’s Verdensmål nr. 14; Livet i havet. Campingpladsen er udleveringssted for havmiljøkampagnen, og har nu stået for afviklingen af oprydning på stranden af tre omgange.
- Forretningsmæssigt er det ikke den store fidus. Jeg skal jo både sortere og betale for at komme af med affaldet – foruden at jeg bruger tid på det, fortæller Martin, men så giver det forhåbentlig værdi på anden vis. Jeg mærker i hvert fald fællesskabet, og at deltagerne synes det er værdifuldt arbejde, de er i gang med. Det betyder også noget.
Det med at tænke cirkulært og bæredygtigt er en grundindstilling, som gerne skal gennemsyre hele pladsen. Det er Martins mål, at campingpladsen i løbet af kort tid opnår en Green-Stay certificering.
- Derudover vil jeg gerne efterlade en forståelse for, hvorfor det er så vigtigt, at vi passer på naturen og tænker cirkulært, så mine gæster forhåbentlig også tænker over det, når de har forladt pladsen.
Den grønne stafet
Den Grønne Stafet er et tiltag i CO2-klubben, for at sætte øget fokus på de gode historier i klimaets og bæredygtighedens tegn. Denne artikel er den første i en række artikler, hvor du kan læse gode historier fra virksomheder i Kolding Kommune, der har fokus på CO2 og klimaet. Vi bringer en historie en gang om måneden, så i slutningen af april kan du se, hvem stafetten er sendt videre til.
Vil du også være med i CO2-Klubben?
CO2-Klubben er et Foreningens Business Kolding netværk for virksomheder, der arbejder med grøn omstilling og FN’s verdensmål. Medlemskab i CO2-Klubben er gratis for medlemmer af Foreningen Business Kolding.
Ønsker du medlemskab i CO2-Klubben, så tilmeld dig eller send en mail til Lise Daldorph.