Måske en smule ubemærket har det danske arbejdsmarked gennem det sidste 13 år gennemgået en stille revolution.

5. april 2024

Hvor det for 13 år siden ”kun” var 5,9 procent af alle beskæftigede som var udenlandske statsborgere, så er det i dag hver ottende.

12,5 procent af dem som modtager en lønindkomst i Danmark var således, ifølge de seneste tal fra Jobindsats.dk, udenlandske statsborgere.

”I betragtning af hvor meget udlændingedebatten historisk har fyldt i debatten, så synes jeg det er overraskende hvor lidt det har fyldt, at vores arbejdskolleger for manges vedkommende ikke er vokset op med frikadeller og Shu-bi-dua. Det er jo virkelig positivt, for dansk økonomi og danske virksomheder havde virkelig haft udfordringer, hvis vi ikke havde kunnet rekruttere fra udlandet,” siger Morten Bjørn Hansen, adm. direktør i Business Kolding.

Tabel 1: Udenlandske statsborgeres andel af beskæftigelsen (fuldtidsbeskæftigede)

  Hele landet Kolding
Januar 2011 5,9 % 5,4 %
Januar 2024 12,5 % 9,4 %

Kilde: Jobindsats.dk og egne beregninger.

Jobboomet på det danske arbejdsmarked kan i betydelig grad tilskrives, at flere udenlandske medarbejdere finder beskæftigelse i Danmark. Ser vi alene på de seneste to år, hvor beskæftigelsen steg med 47.730 personer, så stod de udenlandske statsborgere for hele 90 procent af den stigning.

“Landbruget og store dele af den manuelle service er i dag fuldstændigt afhængig af udenlandsk arbejdskraft.”

Morten Bjørn Hansen, Business Kolding

”Der har været en betydelig mangel på arbejdskraft i Kolding og resten af landet de senere år. Derfor har vi også set virksomhederne rette blikket mod udlandet. Men det hører også med til historien, at vi i dag har et arbejdsmarked, hvor der er brancher som danske statsborgere ikke søger, når de skal finde beskæftigelse. Landbruget og store dele af den manuelle service er i dag fuldstændigt afhængig af udenlandsk arbejdskraft,” siger Morten Bjørn Hansen.

Der er meget store forskelle på, hvor stor en andel af beskæftigelsen i de enkelte kommuner der udgøres af udenlandske statsborgere. Topscoreren er Lolland Kommune, hvor hele 22,3 procent af de beskæftigede er udlændinge. Det hænger formentlig sammen med den enorme anlægsopgave der pågår ved Femernbelt-forbindelsen. Gladsaxe kommune ligger næsthøjest, med 21,1 procent – sandsynligvis på grund af Novo Nordisk store aftryk i kommunens erhvervsliv.

Tabel 2: Kommuner med højeste andel udenlandske beskæftigede (fuldtidsbeskæftigede)

Hele landet 2.418.285 12,5 %
Lolland 13.553 22,3 %
Gladsaxe 48.518 21,1 %
Lyngby-Taarbæk 31.999 20,1 %
Ishøj 7.327 19.3 %
Tårnby  22.893  19,2 % 
København  368.367  18,5 % 
Kerteminde  7.674  17,5 % 
Billund  17.266  17,3 % 
Gentofte  36.931  16,8 % 
Brøndby 23.928 16,4 %

Kilde: Jobindsats.dk og egne beregninger.

Kolding Kommune er et stykke nede af listen på 60. pladsen, med 9,4 procent af de beskæftigede der har et udenlandsk statsborgerskab.

”Erhvervsstrukturen i kommunen har stor betydning for andelen af udenlandske medarbejdere, så det er ikke udtryk for at vi klarer os dårligt, når vi ligger lidt nede af listen. Jeg tror dog, at som i andre kommuner vil kommunens virksomheder i stigende grad skulle forberede sig på at rekruttere udenlandske medarbejdere. Det er et vilkår, og i de kommende år bliver mulighederne for at rekruttere internationalt forbedret, i takt med at der kommer flere udenlandske studerende til Kolding Campus. Det skal virksomhederne være klar til at gribe,” siger Morten Bjørn Hansen.