Hvad har ’Embodied Technology’, ’Participatory Innovation’, interaktionsanalyse og designantropologi med maskiner til isproduktion at gøre? Spørger man den SDU-uddannede IT-produktdesigner Cristian Buita, kan det første være med til at forbedre det sidste. Det handler om, hvordan adfærd kan påvirke dit læringsmiljø og din effektivitet.

10. marts 2023
Af: Kenneth Ley Milling

For rumænskfødte Cristian Buita har det altid handlet om mennesker; hvordan de interagerer med hinanden, og hvorfor de gør, som de gør. Han var tidligt inspireret af, hvordan vi arbejder sammen i Skandinavien, så da en ven pludseligt stod og viftede med en flyer om ’Scholarships in Denmark’, slog han til med det samme.

“Jeg har altid hørt så meget godt om Danmark og danskerne, og da muligheden for at studere her opstod, så var det bare med at komme afsted”

Cristian Buita, Gram Equipment

”Jeg har altid hørt så meget godt om Danmark og danskerne, og da muligheden for at studere her opstod, så var det bare med at komme afsted,” forklarer han med et smil.

Her fandt han hurtigt ud af, at danskerne er gode til at arbejde sammen på tværs af kulturer og nationaliteter. Men man skal som ny også bidrage med noget, og det bliver ofte en kulturel læringsproces

”Godt samarbejde kommer ikke bare af sig selv. Det kræver et godt miljø og en god kultur; og det skal der arbejdes for – uanset hvor du er, og hvem du er”.

Uddannelse i adfærd og godt læringsmiljø
Oplevelserne her gav Cristian endnu mere mod på at undersøge, hvad der får mennesker til samarbejde, og hvordan man kan motivere samarbejde og selv blive en bedre kollega.

Han flyttede fra Aalborg til Kolding og kastede sig i første omgang en akademiuddannelse i ’hospitality and tourism management’. Derefter byggede han en bachelor i digital konceptudvikling ovenpå og efterfølgende også en master i IT-produktdesign – den sidste del hos SDU i Kolding, hvor der for alvor kom anvendelige værktøjer på.

”Jeg fulgte et fag, der slet og ret hedder ’Critical Reflection’. Her arbejdede vi med, hvordan mennesker agerer i store organisationer,” siger Cristian. ”Dét gav mig nogle værktøjer til at undersøge, spørge ind og afdække, hvorfor ting nogle gange går galt”.

Fokus på adfærd og god kommunikation
Den ny viden kom allerede i anvendelse, da han landede et studiejob hos Gram Equipment.

Virksomheden var i gang med at udvikle en platform til e-learning, hvor både tekster, billeder og videoer skulle sættes sammen til læringsmateriale om virksomhedens maskiner. Det gav Cristian et detaljeret indblik i dansk virksomhedskultur.

”Den slags har jo grene ind i mange forskellige funktioner i virksomheden; fra onboarding af nye kolleger og kundetræning til sikkerhed i produktionen. Det hele skal alignes med den overordnede strategi, så der er rød tråd igennem alt, vi laver. Dét arbejde gav mig lynhurtigt et kæmpe berøringsflade på tværs af organisationen, og det var virkelig godt”.

Undervejs i den proces opdagede Cristian, at flere af de værktøjer og menneskelige kompetencer, han igennem sine uddannelser havde raffineret, kunne bruges 1-til-1.

”Hos Gram arbejder vi tæt på tværs af afdelinger og funktioner. Men når travlheden stiger, bliver behovet for kunne lytte og vise omsorg og interesse for hinanden bare større,” fortæller han.  Sammen med kollegerne fik han derfor sat en række øvelser op til de ansatte.

”Det handler om opmærksomhed. Når først du forstår, hvordan du lytter og fanger de udfordringer andre har, så er det meget lettere at hjælpe hinanden. Og folk viste sig jo hurtigt at være motiverede og åbne og ville gå langt for at hjælpe hinanden”.

Cristian blev hurtigt en central figur i arbejdet med at forny og nyskabe indhold til Grams læringsplatform.

Godt læringsmiljø øger effektiviten
Cristian blev hurtigt en central figur i arbejdet med at forny og nyskabe indhold til Gram Equipmentss læringsplatform. Så da eksamen hos SDU blev bestået i sommeren 2022, stod chefen klar med en ny kontrakt; nu med titlen ’Academy Specialist’.

“Det er jo lidt en drøm, der er gået i opfyldelse. Jeg arbejder med dét, jeg allerhelst vil, og jeg kan se, at vi flytter noget; at det betyder noget”

Cristian Buita, Gram Equipment

”Det er jo lidt en drøm, der er gået i opfyldelse. Jeg arbejder med dét, jeg allerhelst vil, og jeg kan se, at vi flytter noget; at det betyder noget,” siger Cristian Buita, der allerede efter et år kan se de klare beviser på dét, hans egen og teamets indsats har betydet for Gram Equipment.

”Altså, før i tiden tog det cirka 240 arbejdstimer at skabe én times e-learning. Det har vi helt sikkert nedbragt væsentligt. Vi har fået optimeret nogle arbejdsprocesser ved at facilitere god dialog kollegerne imellem, og vi skabt langt mere visuelle og intuitive læringsrum”.

Ifølge Cristian kan det ligefrem have haft en positiv effekt på virksomhedens overordnede strategi, at man har arbejdet så systematisk med adfærd og læringsmiljø.

Når vi arbejder strategisk internt, så støtter det også virksomhedens overordnede strategi. Vores ’work load’ i hele virksomheden bliver gradvist forøget, efterhånden som nye ordrer ruller ind. Her gør vores ændrede adfærd og videndelingen det lettere at følge med”.

Kunderne køber også Grams læringsmiljø
Hos Gram er der et tæt samarbejde mellem Cristians team i HR og dét, der hedder Project Management Office (PMO). Herfra koordineres alle projekter, såsom projektet om læringsmateriale, og det var blandt andet i samarbejdet med PMO, at det lykkedes Cristians Academy-team at udvikle læringsmateriale, der nu ikke kun efterspørges internt hos Gram Equipment.

”Vi startede med nogle manualer og guides til vores Field Engineers. Det udvidede vi så til andre områder også. Det opdagede flere af vores kunderne og begyndte også at spørge efter guides til deres ansatte. Så det gør vi også. Det hjælper så også med at underbygge vores værdier om samarbejde, dedikation, people focus og tillid. Walk the talk, du ved!”

Gram Equipment

Gram har lavet maskiner til isproduktion siden 1930 og er i dag en international spiller med datterselskaber og samarbejdspartnere verden over. Konstruktionen ’Gram Equipment A/S’ blev skabt i 1999 og blev udbygget, da man i 2014 overtog WCB Ice Cream. Virksomheden har hovedsæde i Kolding og har cirka 550 ansatte – primært i Danmark, USA, Kina og Tyrkiet.