For mere end 40 år siden startede el-virksomheden AB Electric op i Det Gamle Mejeri i Bjert – siden har de været igennem en rivende udvikling, og er flyttet i større lokaler på Birkedam i Kolding. Tanker og tiltag om bæredygtighed og grøn omstilling kommer i dag både virksomheden og deres kunder til gode.

20. oktober 2021

I løbet af virksomhedens 40 år har de udviklet sig fra traditionel installatørvirksomhed til en topmoderne virksomhed med yderst specialiserede kompetencer inden for både installation, automation og energiteknik, og de leverer samlede og komplette løsninger til både private, erhverv og industrivirksomheder. Kodeordene for udviklingen er produktudvikling og innovation, men direktør Rune Wagnersen har også fokus på den grønne omstilling.

“Når vi snakker bæredygtighed, ja så er det de små ting i dagligdagen, der tæller.”

Rune Wagnersen, AB Electric

- Når vi snakker bæredygtighed, ja så er det de små ting i dagligdagen, der tæller, fortæller Rune Wagnersen. For eksempel er varebilerne udskiftet, så brændstofforbruget er væsentligt lavere, vi
sorterer i tre fraktioner, og så har vi en god løsning, så meget pap genbruges. Vi får en del varer leveret i små kasser, de bliver samlet og afhentet af en virksomhed, der sælger fiskegrej, som bruger dem til udsendelse af varer.

Men hos AB Electric vil de også gerne hjælpe kunderne til at blive grønnere.

- Kunderne har mange intentioner om energibesparelser, men der er nogen gange langt fra tanke til handling – det skal vi hjælpe dem med, forklarer Rune. Tankegangen har dog flyttet sig med tiden. Tidligere spurgte kunderne sig selv ”Kan det nu betale sig?”, nu kan de godt se, at de er nødt til at gøre noget, hvis deres virksomheder fortsat skal være konkurrencedygtige, og ”vælges til” af kunderne.

“Vi har specialiseret os i at hjælpe kunderne med optimering af produktionen, og samtidig gøre det nemt at indsamle data og digitalisere nøgletal.”

Rune Wagnersen, AB Electric

- Vi har specialiseret os i at hjælpe kunderne med optimering af produktionen, og samtidig gøre det nemt at indsamle data og digitalisere nøgletal. Ved hjælp af en lille boks, der kan monteres på et hvilken som helst anlæg – nyt som gammelt – vil man, uanset hvor i verden man befinder sig, kunne følge med i, hvad og hvor meget der produceres, og eventuelt også følge forbruget af el, vand, luft osv.

- Blot ved at synliggøre disse data, har vi erfaringer der viser, at produktionsmaskiners effektivitet øges med 10%, og i mange tilfælde væsentligt mere. Det giver både en energi- og CO2besparelse, samt en bedre udnyttelse af eksisterende produktions-udstyr, tilføjer han.

Nogle af AB Electrics komponenter
Boksen viser, hvor meget der produceres

Ud over ovenstående udfører AB Electric en lang række installationer og forbedringer, som eksempelvis etablering af solcelleanlæg og udskiftning af gamle belysningsanlæg med moderne LED lamper, alt sammen løsninger hvorved man kan opnå store besparelser på elregningen.
Desuden opsætter de varmepumper, som er en billig opvarmningsform, der er lang mere skånsom for miljøet end olie og gas.

Senest er virksomheden begyndt at arbejde inden for både spilde- og rent vands branchen, og har ”opgraderet” automationsafdelingen med specialister inden for områderne.

“Vi har tilknyttet en sundhedskonsulent, der kan foretage små justeringer i hverdagen.”

Rune Wagnersen, AB Electric

- Vi kigger også på FN’s Verdensmål, forklarer Rune, og et af dem vi har fokus på er trivsel. Vi har tilknyttet en sundhedskonsulent, der kan foretage små justeringer i hverdagen. Vi har forskellige aktiviteter for vores medarbejdere, som blandt andet motionsrum, bordfodbold og bordtennis til fri afbenyttelse. Og så vi har fokus på, at alle taler ordentlig til hinanden, og behandler alle med respekt.

Virksomheden kigger også på værdiskabende partnerskaber, og så fik de under corona etableret et ’AB Akademi’, der afholder både webinarer, seminarer og kurser.

- Tør man åbne døren for andre, får man også meget igen, slutter Rune Wagnersen.