Midt i Lunderskov finder du Drabæks Mølle, der påstås at være den ældste erhvervsvirksomhed i Danmark, drevet under samme navn siden ca. år 1100. I 2019 købte Tinna Jakobsen og Michael Hjort stedet, og har siden renoveret stedet, så det i dag rummer både café med vinkælder, festlokaler samt lokaler der kan udlejes til liberale erhverv.

31. maj 2024
Tanja Marek

I 1553 blev Drabæks Mølle oprettet som kongelig vandmølle, siden brændte bygningerne ned, men blev genopført i starten af 1900-tallet. Stedet har fungeret som mølle frem til 2008, og har siden været brugt af de tidligere ejere, Lantmännen som møde- og eventsted.

Renovering. Bevaring og nybyggeri
Tinna Jakobsen har tidligere drevet værtshuset Skomageren i Lunderskov, hvor hun mødte stifter og tidligere ejer af NTG A/S Michael Hjort. De har begge sagt farvel til arbejdsmarkedet, og har derfor kastet sig ud i en renovering af Drabæks Mølle, der både har kostet mange penge og alt deres tid. Projektet er tænkt som et nonprofit projekt, som blander flere elementer i form af renovering, bevaring og nybyggeri.

Selve møllen er omdannet til café med en hyggelig vinkælder, hvor du gennem en rude i gulvet fortsat kan se vandet fosse af sted. Der er et supplerende lokale på 1. sal og så er resten renoveret med det formål at kunne udleje det til liberale erhverv, der gerne vil sidde sammen med andre virksomheder. Møllehuset der ligger ved siden af, bliver udlejet som fest- og eventsted. Sammen med ligger 7 værelser. På den anden side af vejen lå Møllegården, der nu er revet ned, da den var i dårlig stand. Her bygges en ejendom med fire lejligheder samt en privatbolig til Tinna og Michael med udsigt til sø og svaner.

Renoveringen af Drabæks Mølle er en fin balancegang mellem bevaring af historien og innovation og nytænkning. Tinna og Michael har formået at bevare møllen som den oprindeligt så ud, samtidig med at de har genbrugt mange af de oprindelige materialer. Blandt andet det gamle elskab, de gamle vinduer og vægbeklædninger. Også de gamle staldvinduer har fundet ny smuk anvendelse i udsmykningen, lige som noget af gulvet fra det gamle stuehus er blevet brugt som beklædning af baren.

Naturskønne omgivelser
Det er ikke kun de gamle bygninger Tinna og Michael har købt. Med bygningerne følger 11 hektar med skov, sø, eng og have i de naturskønne omgivelser. Her er der masser af muligheder for at gå en tur og blandt andet nyde synet af de skønne vægmalerier, der er lavet flere steder af en spansk Street-art kunstner. Blandt andet ligger der en dame og nyder synet af åen, der løber forbi.

Et besøg værd
Stedet har fået en raketstart med spisende gæster og en lang række bestillinger på fester…og de er bestemt et besøg værd. De holder åbent torsdag-søndag, men laver også mad ud af huset.

Kunne du tænke dig at opleve stedet sammen med Foreningen Business Kolding, så tilmeld dig vores BusinessBar d. 12. september, hvor du kan se og opleve stedet og høre hele deres historie.

Læs mere og tilmeld dig BusinessBar hos Drabæks Mølle