For 26-årige Rasmus Bohlbro Skou blev kombinationen af håndværkerbaggrund med en akademisk overbygning det helt store scoop. Kombi’en blev spottet af virksomheden GreenTec, som netop arbejder i krydsfeltet mellem mekanik, produktion og R&D. Virksomheden ansatte i sommer det unge talent, der allerede efter et halvt år har fået en nøglerolle.
15. december 2022
Kenneth Ley Milling
Som barn af en landmand, har der været traktorer og store maskiner lige så længe tilbage, han kan huske. Interessen for de store landbrugsmaskiner blev tidligt vakt hos den unge Rasmus Bohlbro Skou, der var nysgerrig og ville vide, hvordan det hele virkede.
Men hvor mange som Rasmus vælger at gå i forældrenes fodspor – blive landmænd og måske overtage familiegården – var det mekanikken alene, som trak i ham. I 2015 valgte han derfor at starte på uddannelsen som landbrugsmaskinmekaniker ved HEG i den nordjyske by Års. En god eksamen i 2019 blev omgående omsat til et job som kørende montør; men så manglede der alligevel stadig noget.
- På uddannelsen lærte jeg jo alt om maskinerne, og det var fedt. Men som jeg arbejdede som montør, kunne jeg bare mærke, at det også trak i mig at udvikle og forbedre ting ved de maskiner, jeg arbejdede med, forklarer han.
Hos IBA blev praktisk værktøj koblet med R&D-processer
I 2020 søgte han derfor ind på uddannelsen produktionsteknolog ved IBA i Kolding, hvor han straks fandt sig til rette. Der blev arbejdet med alt fra tegne- og designprogrammer til regulær projektledelse, og med sin praktiske viden og erfaring i bagagen stod det hurtigt klart, at Rasmus havde fundet sin helt rette hylde.
“På uddannelsen lærte jeg jo alt om maskinerne, og det var fedt. Men som jeg arbejdede som montør, kunne jeg bare mærke, at det også trak i mig at udvikle og forbedre ting ved de maskiner, jeg arbejdede med”
Rasmus Bohlbro Skou, GreenTec
- Fra at fokusere næsten alene på opgave- og problemløsning, blev jeg i stand til at gennemskue processerne bag det hele, fortæller han og fortsætter: Projektledelse er nok det mest anvendelige, jeg nogensinde har lært. Designprocesser kan ofte være lidt langhårede. Men med god projektstyring kan man hurtigt se og løse problemer undervejs.
For Rasmus blev den helt store forskel, at han ikke længere bare vidste, hvordan man konstruerer, men også hvordan man optimerer en produktionsproces undervejs.
- Det betyder jo reelt, at man hurtigere kan konkludere, om noget overhovedet kan produceres inden for en given budgetramme eller ej. Kan det i det hele taget laves?!
Rasmus fandt GreenTec, som straks så muligheder
I slutningen af uddannelsesforløbet ved IBA begyndte Rasmus at se sig om efter en mulig virksomhed at lave sit afgangsspeciale hos. Han havde allerede et godt øje til GreenTec, der med sine specialiserede løsninger til hegns- og rabatklipning, var i gang med en teknologisk rejse mod både bæredygtighed, procesoptimering og digitalisering af produkterne.
- Det var jo lidt min egen hjemmebane – maskinel til traktorer og andre store arbejdskøretøjer, fortæller han. Så jeg ringede til John (red.: John Christensen, direktør) og spurgte egentlig bare efter et studiejob. Han har kunnet se et-eller-andet, for efter et kort møde tilbød han mig studiejobbet; og så lå specialet jo lige for.
Efter et halvt år ser Rasmus allerede flere fordele ved sin uddannelsesmæssige baggrund.
“Jeg forstår jo både vores smede, produktionsfolk og vores procesfolk. Jeg bevæger mig frit mellem skrivebord og produktionshal og føler selv, at jeg har kompetencer og værktøjer til at få koblet idé til færdigt produkt.”
Rasmus Bohlbro Skou, GreenTec
- Jeg forstår jo både vores smede, produktionsfolk og vores procesfolk, understreger Rasmus. Jeg bevæger mig frit mellem skrivebord og produktionshal og føler selv, at jeg har kompetencer og værktøjer til at få koblet idé til færdigt produkt.
I det daglige kommer det for eksempel til udtryk i den løbende produktudvikling, hvor Rasmus det ene øjeblik står med smeden på værkstedet og det næste er i gang i tegneprogrammet på kontoret. Det sidste måtte virksomheden tidligere sende ud i byen.
Nøglekompetencer kom ind med Rasmus’ uddannelse
Flere af den nye kandidats færdigheder er allerede blevet udnyttet af GreenTec – også i større skala. I førnævnte produktionsoptimerings- og standardiseringsprojekt, har Rasmus spillet en nøglerolle, og i disse uger tages de første store skridt mod udarbejdelsen af virksomhedens første ESG-rapport, hvor han også er tiltænkt en vigtig rolle.
- Der er generelt en god kultur hos GreenTec allerede. Folk arbejder med stor omtanke for miljø og klima, og der er virkelig fokus på at lave kvalitetsprodukter som supporteres af overkommelige reservedelspriser. Det forlænger produkternes levetid, som jo også gavner både klima og kunde. Generelt har CO2-optimering og minimering af diesel- og energiforbrug længe været i fokus her, forklarer Rasmus, og understreger med det samme:
- Men vi kommer til at arbejde endnu mere med vægtreducering og optimering af stålforbrug i de kommende måneder og år. Hele ’vugge-til-grav’-tankegangen skal vi have med, når vi udvikler nyt fremover. Det glæder jeg mig meget til at arbejde med.
Inden så længe ruller den første såkaldte nul-serie af et helt nyt produkt ud over rampen hos GreenTec – et projekt, Rasmus i høj grad har en aktiv aktie i.
- Jeg har arbejdet med netop vægtreducering og procesoptimering i dette projekt, så vi kan sikre, at det fortsat kan produceres i Danmark. Så det bliver da vildt spændende at følge dette grønnere produkt fremover, slutter han.
Om virksomheden
GreenTec, der i dag holder til på Merkurvej i det nordlige Kolding, har siden 1979 udviklet industrielle maskiner til græsslåning og klipning af hække og læhegn. Målgruppen for produkterne er primært landmænd, entreprenører og kommunale park- og vejvæsener. Virksomheden har i dag 30 ansatte lavede i 2021 et overskud på 7,1 mio. kroner før skat.