Som ejere af A.L. Passagen vil Jan Elsner og Jesper Werner Jensen gerne bidrage aktivt til den lokale byudvikling. Derfor har de selv taget initiativ til at skabe rammerne for Koldings nye frokostrestaurant, ‘Johansens’, der med sin unikke indretning bliver en hyldest til lokalhistorien og den mand, passagen er opkaldt efter.

23. september 2021

I 2019 købte Jan Elsner og Jesper Werner Jensens fælles ejendomsselskab, TORA Ejendomme A/S, de 17 boliger og 10 erhvervslejemål der tilsammen udgør A.L. Passagen i Kolding. En investering med en masse hjerte, som de selv udtrykker det. Og lige siden har de haft et ønske om at videreudvikle passagen, fordi de gerne vil bidrage til byudviklingen på en måde, der samtidig giver mening for deres lejere, der bl.a. tæller Vinbaren, The Mokka Café og Den Engelske Pub.

Valget er faldet på en frokostrestaurant, som skal være en hyldest til møbelsnedker Andreas Lorens Johansen, som passagen er opkaldt efter. Den nye restaurant bliver placeret i lokalerne ud mod Jernbanegade, som tidligere husede herretøjsbutikken Eddie.

- Når vi ser rundt i byen, så synes vi, der mangler en klassisk dansk frokostrestaurant, og det giver mening i passagen, fordi det er noget andet, end det der i forvejen er, fortæller Jesper Werner Jensen og fortsætter:

“Det er vigtigt for os, at det bliver et sted, der bidrager positivt til udviklingen.”

Jesper Werner Jensen, TORA Ejendomme A/S

- Det er vigtigt for os, at det bliver et sted, der bidrager positivt til udviklingen. Og i den forbindelse skal stedet selvfølgelig ikke blive en direkte konkurrent til vores lejere i passagen. Meningen er, at det skal blive endnu sjovere at drive forretning i A.L. Passagen. Og endnu sjovere for både lokale og turister at besøge den fantastiske oase området allerede udgør.

Den omvendte vej

Normalt overrækker TORA ejendomme nøglerne til nogle tomme lokaler, som en restauratør herefter selv skal arbejde med at konceptualisere, udvikle og finde de økonomiske midler til at starte helt fra bunden. Men denne gang gør de det omvendt.

De to udlejere har nemlig valgt at gå en lidt utraditionel vej ved at skabe indretningen og definere navnet og konceptet, inden den rette restauratør er fundet.

- Vi ved godt, at det er lidt utraditionelt, at navnet, konceptet og indretningen er defineret fra begyndelsen af. Derfor er vi også tålmodige med at finde den helt rette forpagter, som forelsker sig i stedet og køber ind i hele konceptet og historien, så vedkommende kan få lov til at give maden 100% fokus, fortæller Jan Elsner.

En hyldest til A.L. Johansen

Til indretningen af lejemålet samarbejder TORA ejendomme med det lokale arkitektstudie FORM3, der har udviklet konceptet med inspiration fra fabrikant Andreas Lorens Johansen, der i 1855 grundlagde møbelsnedkeriet A.L. Johansen (senere A.L. Johansen og Søn) i Kolding, og sidenhen fik A.L. Passagen opkaldt efter sig.

Billedet er en 3D tegning af det kommende lokale.

Andreas Lorens Johansen var en mand, der viede sit liv til det gode håndværk og var optaget af kunst. Det er derfor også, hvad indretningen kommer til at hylde med bl.a. høje snedkererede paneler i røget egetræ, specialbyggede grønne sofaer og et loftsmaleri af kunstneren Michael Vange, der udgør et helt særligt himmelrum.

“På den her måde vil vi gerne være med til at formidle den lokalhistorie, der er lige rundt om os.”

Jesper Werner Jensen, TORA Ejendomme A/S

Når restauranten med plads til 48 spisende gæster står færdig, bliver det desuden med Hans J. Wegners savbukkestol omkring bordene, og det er ikke tilfældigt. Historien går nemlig på, at netop den stol i en periode blev produceret af A.L. Johansen og Søn.

- På den her måde vil vi gerne være med til at formidle den lokalhistorie, der er lige rundt om os. For vi synes, det er vigtigt at have en bevidsthed om alt det, der har rundet os som borgere og som by, siger Jesper Werner Jensen.

Restauranten står efter planen færdig 1. oktober.