Gennem de seneste uger er det tikket ind med bud på virksomheder, der skal vinde Den Sydjyske Erhvervspris, som er en helt ny pris indstiftet af Jydske Vestkysten og Erhvervshus Sydjylland. Den 8. juni hædres en vinder i hver af de tre kategorier: grøn omstilling, eksport og digitalisering.

12. maj 2023

Blandt de virksomheder, som er indstillet i kategorien Grøn omstilling, er Treetops i Vamdrup ved Kolding.

– Det er da genialt, at vi er i spil til den pris, siger Ricki Kjeldsen, der ejer virksomheden med 28 medarbejdere, som leverer produkter til byggebranchen.

Netop det at blive anerkendt for den grønne indsats, vækker nemlig begejstring.

“Vi tænker grønt, og vi investerer massivt i den vej. Det kan godt være, at det betyder, at nogle af vores produkter her og nu er en krone dyrere end vores konkurrenters. Men er du ikke grøn om 5 eller 10 år, så ryger du af toget.”

Ricki Kjeldsen, Treetops

– Vi tænker grønt, og vi investerer massivt i den vej. Det kan godt være, at det betyder, at nogle af vores produkter her og nu er en krone dyrere end vores konkurrenters. Men er du ikke grøn om 5 eller 10 år, så ryger du af toget, siger Ricki Kjeldsen.

Bare vent og se
Treetops-direktøren ved godt, at den grønne tænkning ikke har slået helt igennem i byggebranchen endnu. At der er forbrugere, som tænker mere på pengepung end på klimavenlige løsninger ovenpå et par hårde kriseår. Men udviklingen kommer, pointerer han.

– Kommuner stiller allerede nu grønne krav ved deres indkøb. Du skal kunne dokumentere, at produkterne har grønne certificeringer, siger Ricki Kjeldsen, der lever op til efterspørgslen.

– Vi har sikret os, at for alle de produkter, hvor det er muligt at få en certificering, dér er vores produkter 100 procent certificerede.

Det betyder bl.a., at Treetops både har FSC-mærket, en GRS-certificering (Global recycled standard) og senest har investeret i miljøvaredeklarationen EPD.

“Den er svær at få, og den koster en del, men vi har valgt at have den på alle vores produkter...”

Ricki Kjeldsen, Treetops

– Den er svær at få, og den koster en del, men vi har valgt at have den på alle vores produkter, siger Ricki Kjeldsen, der med deklarationen kan dokumentere, hvor meget CO2 det enkelte produkt har udledt gennem hele produktionsfasen og frem til butikken.

Men slet ikke i mål …
Der er entusiasme i stemmen, når Ricki Kjeldsen taler grønt. Treetops startede den grønne omstilling med en gennemgang af alle deres produkter. De kan se, at det er her, at de kan gøre den største miljømæssige forskel. Nu har de taget fat på næste skridt og kigger på deres bygninger og materiel.

– Vi har otte trucks, der kører på gas og diesel. Vi har indhentet tilbud på otte nye, der skal køre på el.

Dernæst gælder det grøn el og opvarmning til de to domiciler i Vamdrup.

– Alt sammen koster, men vi går efter solceller. Selv om vores investeringer måske gør, at vi tjener mindre her og nu, så er jeg overbevist om, at vi står stærkest om 5 eller 10 år.