Der er krig i Ukraine. Den forfærdelige situation kalder på handling, og derfor har vi talt med Jobcentret om, hvordan virksomheder bedst kan støtte de ukrainske flygtninge, der kommer til landet. Vi har også talt med en stor, lokal arbejdsplads om, hvordan de konkret vil hjælpe ukrainere i job.
11. marts 2022
De ukrainere, der er kommet til Danmark, eller er på vej hertil, kommer ind i landet med et turistvisum, og kan derfor ikke tage arbejde endnu. Britt Wendelboe Hansen fra Kolding Jobcenter, forklarer dog, at det meget hurtigt ser ud til at ændre sig.
“Det forventes at en særlov træder i kraft d. 16. marts, der giver ukrainske flygtninge adgang til opholdstilladelse i Danmark”
Britt Wendelboe Hansen., Jobcentret, Kolding
Hvad kan du gøre som virksomhed?
- Det forventes at en særlov træder i kraft d. 16. marts, der giver ukrainske flygtninge adgang til opholdstilladelse i Danmark, og adgang til sundhedssystemet, skole og arbejdsmarkedet, forklarer Britt Wendelboe Hansen. Fra d. 16. marts skal vi i gang med at registrere dem og finde ud af, hvilke kompetencer, de har med. Hvis de har børn med sig, skal de i skole eller daginstitution og der kan derfor gå lidt tid, før de er klar til at komme ud på arbejdsmarkedet – og de har måske også nogle mentale ting med i rygsækken, der først skal tages hånd om.
Det forventes at der kommer mellem 20.000 og 25.000 ukrainere til Danmark. De første er allerede kommet til Kolding via venner, familie og frivillige organisationer. Selv om de er landet i Kolding nu, ved vi endnu ikke, om de får lov at blive her i kommunen, eller de skal fordeles i hele landet, og derfor går man ikke i gang med at registrere dem endnu. Det forventes, at der kommer mellem 250 og 325 ukrainere til Kolding, hvoraf de fleste er kvinder med i gennemsnit 2,5 børn.
- Der er selvfølgelig nogle ting, virksomhederne allerede nu kan tage stilling til – ud over om de har mulighed for at tilbyde arbejde, fortsætter Britt. Er der dårlige forbindelser med offentlig transport, kan det være nødvendigt, at de kan få kørelejlighed med en kollega. Virksomhederne skal også tænke over arbejdstiderne, da mange af dem er ”enlige” med børn. Opret gerne mentorordninger, og undersøg hvilke sprogbarrierer der kan være. Og sidst men ikke mindst kan man allerede nu overveje, om oplæringsmateriale evt. kan oversættes til ukrainsk, russisk eller polsk, så det er klart.
- Vi forsøger allerede nu at lave en CV-bank, og tager gerne imod CVer fra de ukrainere, der har lyst til at dele det med os. Der kan hentes en engelsksproget formular på Kolding.dk, som man både kan printe, eller sende til jobcentret. Derudover vil der d. 25. marts kl. 10-12 være Jobdating på Jobcentret på Dieselvej 6. Hvis man som virksomhed har lyst til at deltage i denne, skal man endelige kontakte os på 7979408. Vi kommer i den nærmeste fremtid til at holde flere jobmesser med fokus på ukrainere. Find formularen på linket herunder:
GLS Denmark tilbyder arbejdspladser
En af de arbejdspladser, der allerede har overvejet, om de har mulighed for at tilbyde et job til de ukrainere, der nu står i et nyt land uden arbejde, er GLS Denmark.
“Hos GLS Denmark vil vi rigtig gerne tilbyde en række ukrainske flygtninge en arbejdsplads, så de hurtigst muligt kan få skabt en så normal hverdag som muligt”
Steen Kristensen, GLS Denmark
- Hos GLS Denmark vil vi rigtig gerne tilbyde en række ukrainske flygtninge en arbejdsplads, så de hurtigst muligt kan få skabt en så normal hverdag som muligt, forklarer Steen Kristensen fra GLS Denmark.
Det kommer primært til at handle om pakkesortering, der kun kræver kort oplæringstid, og hvor sproget ikke er en afgørende barriere. Der udover kan der også blive tale om andre jobs, alt efter hvilke kvalifikationer, de kommer med.
- Vi har omkring 300 medarbejdere i Kolding hvoraf omkring halvdelen beskæftiger sig med pakkesortering, samt 9 depoter i de største byer i Danmark, og har allerede mange nationaliteter ansat i forvejen, så vi kan godt håndtere den diversitet, det giver. Vi har allerede nogle ukrainske medarbejdere ansat, som kan fungere som mentor i forhold til at forstå arbejdsmiljøkrav, sproget og den danske kultur.
Hos Business Kolding håber vi på, at virksomhederne kan være med til, at byde ukrainere velkommen i kommunen, så de får skabt en hverdag og et nyt liv – enten for at blive, eller for at have livskvalitet i hverdagen, indtil det atter er trygt at tage hjem.
- Kontakt Business Kolding: Tove Gæmelke på tg@businesskolding.dk eller 4096 5505
- Kontakt Jobcentrets virksomhedskontakt på 7979 7408 eller Britt Wendelboe Hansen på brwe@kolding.dk eller 7979 4771