Sdr. Bjert Kro fik for to år siden nye ejere, da Emil Rask Bahr og hustruen Katrine Salhøj Rask købte stedet, de flyttede også ind på kroen, og er nu sammen om at sætte Sdr. Bjert Kro på det gastronomiske landkort. Det er dog ikke uden udfordringer her i Corona-tid.

2. oktober 2020

- Hjemlig hygge, nærvær og god mad med årstidens råvarer er nøgleordene for os. Det må gerne være som at spise hjemme hos nogen du kender, vi vil ikke være så polerede – men er stadig dybt professionelle, fortæller Emil Rask Bahr.

Kroen har Det Økologiske Spisemærke i sølv, hvilket betyder at mellem 60 og 90% af deres føde- og drikkevarer er økologiske. Både økologien, årstidens råvarer og et godt håndværk har stor betydning for Emil, der netop har deltaget i to prestigefyldte kokkekonkurrencer sammen med kroens souschef Frederik Ribberholt Pedersen – og vundet.

Hvorfor deltager I i kokkekonkurrencer?
Først vandt de den prestigefyldte kokkekonkurrence om Schiøtzprisen, hvor de med udgangspunkt i en velfærdskylling lavede fire lækre serveringer. Allerede ugen efter vandt de titlen som Årets Øko Kok 2020. På fem timer skulle de komponere en tre-retters menu, og her var forretten en fortolkning af stuvet hvidkål, hovedretten bestod af hummer og desserten tog udgangspunkt i aromatiske æbler.

- Ud over at vi gerne vil udbrede kendskabet til vores kro, så deltager vi i konkurrencerne, fordi vi synes det er sjovt, forklarer Emil. Vi udvikler os personligt, og bliver også presset ud i at tænke kreativt og prøve noget nyt, og det gør os bare til bedre kokke.

Men Sdr. Bjert Kro er meget mere end medaljer og kokkekonkurrencer.

Hvem er Sdr. Bjert kro?
Gæsterne kommer for at få en madoplevelse, og derfor går kroen meget op i at servere årstidens råvarer – gerne lokale - og bruger ofte bær og krydderurter fra egen have.

“Hjemlig hygge, nærvær og god mad med årstidens råvarer er nøgleordene for os. Det må gerne være som at spise hjemme hos nogen du kender, vi vil ikke være så polerede – men er stadig dybt professionelle”

Emil Rask Bahr, Sdr. Bjert Kro

I køkkenet fortolker de gerne på gamle kendinge. En af retterne fra konkurrencen har da også fundet vej til denne uges menukort, et menukort der ændrer sig fra uge til uge, du kan nemlig får serveret en nyfortolkning af stuvet hvidkål, en ret med elementer af skivestegt karamelliseret hvidkål, fløde, høost natura, hvidløgsblomster og urter fra egen have.

- Jeg ønsker, at der bliver sat fokus på den store spiseoplevelse i Kolding. Vi har ikke så mange restauranter i området, der kan måle sig med for eksempel Ti Trin Ned i Fredericia og MeMu i Vejle, som mange kører til – og det er her vi gerne vil ligge, fortsætter Emil.

Emil arbejder selv i køkkenet i dagtimerne, men træder ud på gulvet som tjener, når gæsterne træder ind ad døren. Ud over ham selv er der 1 kok, 2 kokkeelever, 1 tjener og så møder der timeansatte ind efter behov.

Hvordan har i tacklet Corona-krisen?
Da Emil og Katrine købte stedet, havde de ikke lige forudset, at de efter kort tid ville stå over for en tvangslukning, der godt kunne have kostet dem deres drøm.

- Vi har kæmpet hårdt, og det har da været svært at se alle vores kolleger få udbetalt hjælpepakker, da vi som nystartet ikke har fået nogen kompensation. Men vi sætter også en ære i at klare os selv, forklarer Emil. Da Corona for alvor ramte Danmark torsdag, sadlede vi hurtigt om, og kunne allerede mandag levere ”karantænemad” i form af husmandskost ud af huset. I 9 uger sendte vi i gennemsnit 100 kuverter ud af døren hver dag.

Nu ser de fremad, og de har da også haft travlt efter sommerferien. Gæsterne kommer både fra lokalområdet og hele trekantsområdet, men de har også gastro-gæster fra Århus og København, der gerne tager turen for en god middag. Kroen er nomineret til Årets Landevejskro 2020 af Den Danske Spiseguide – her er kåringen dog udskudt til januar, men mon ikke de også løber med den pris.

Sdr. Bjert Kro skal på det gastronomiske landkort (Foto: Rico Feldfoss. Top foto: RaisFoto)