Business Koldings adm. direktør, Morten Bjørn Hansen, vil hver måned skrive en klumme i Ugeavisen. Denne måneds klumme omhandler Koldings mangfoldige erhvervsliv.

5. juni 2018

Ved Karibasøen i Zambia, tæt på grænsen til Zimbabwe og så dybt inde i Afrika, som man kan komme, åbnede Christiansfeldsvirksomheden Aller Aqua sidste år en ny, moderne fabrik. En fabrik, som producerer fiskefoder af høj kvalitet til lokale opdrættere. Aller Aqua er i dag en verdensomspændende virksomhed, der rækker efter de høje tinder med begge ben solidt placeret på jorden.

I Vamdrup ligger Dansk Autologik. Med årene har virksomheden bredt sig over så store erhvervsarealer, at der er en reel risiko for, at man farer vild blandt de mange nye biler, der venter på at komme videre.

Nord for byen, på Jupitervej, finder man Elbek & Vejrups lokale afdeling. En IT-virksomhed, der har papir på, at den er Danmarks bedste IT-arbejdsplads. Et sted, hvor gode arbejdsvilkår går hånd i hånd med en solid bundlinje.

Sådan fik jeg sat billeder på den variation, der kendetegner erhvervslivet i Kolding, da jeg som ny i Business Kolding besøgte virksomheder. Succesfulde industrivirksomheder, som arbejder med automatisering. Logistikvirksomheder, der holder hjulene i gang. Virksomheder, som arbejder med nyskabende serviceløsninger. Hoteller og oplevelsesvirksomheder, der udvider og åbner dørene for turister og konferencedeltagere.

Her er noget for enhver smag. Helt forskellige forretningsmodeller. Men alle det til fælles, at de har valgt Kolding til og har en stor andel i den erhvervsmæssige succes i Kolding, som har imponeret mig dybt.

Vi har ikke en altdominerende branche i Kolding; vi har mange stærke og forskellige virksomheder. Jeg tror på, at den store mangfoldighed i erhvervslivet vil vise sig at være en styrke nu, hvor den digitale udvikling nedbryder skel mellem brancher og belønner virksomheder, der kan arbejde på tværs.

Jeg har også valgt Kolding til. En langstrakt kærlighedsaffære med den smukke kommune er endt i et fast forhold. I en stilling, hvor jeg sammen med kolleger, kommune, uddannelsesinstitutioner og virksomheder, skal skabe rammerne for, at erhvervslivet kan trives og vokse.

Men vi får brug for, at alle hjælper til. Omstillingen til en ny digital virkelighed, i en skarp international konkurrence, rummer muligheder, hvis vi har viljen. Det har man forstået i Kolding, hvor kommunen og virksomhederne til daglig finder de pragmatiske løsninger på problemer, der ellers kunne vokse sig store. Det, tror jeg, er opskriften på succes.