Hver måned året ud skriver direktør for Business Kolding klumme i Ugeavisen, som denne gang har fokus på iværksætteri.

20. november 2018

“Vore dages ungdom elsker luksus. Den har dårlige manerer, foragter autoritet, har ingen respekt for ældre mennesker og snakker, når den skulle arbejde.”

Et citat der ofte fejlagtigt tilskrives den græske filosof Sokrates, nok mest fordi det meget godt fanger, hvordan de ældre generationer siden tidernes begyndelse har kigget med vantro på de unges måde at leve livet på.

Det var der ingen som gjorde i Pakhuset sidste weekend, hvor unge fra Danmark og Tyskland i regi af et EU-projekt kaldet VekselWirk, arbejder med in- og entreprenørskab i pakhuset på Sdr. Havnegade 7.

Ærlig talt, hvor mange af os midaldrende kan prale af at have arbejdet så målrettet med opstart af en virksomhed da vi var unge? Ikke mange, gætter jeg.

Her deltog blandt andet Lukas Krebs fra Kiel, der har opfundet en supersikker digital styret cykellås, som ligefrem ser pæn ud. Med 3.000 cykeltyverier om året i Kiel mente han, at der var et marked.

Blandt de 9 hold som deltog i weekenden præmierede dommerne to der gjorde sig særligt bemærkede.

LA.HU, der kombinerede fysisk leg med det digitale med en innovativ ide til undervisningssektoren.
Prospair, der er godt i gang med at matche små- og mellemstore virksomheder med studerende som skal i et praktikforløb.

Men fælles for alle der deltog er, at de har en god ide, som de forsøger at forme til en virksomhed.

Vi har brug for at de lykkes. For selv om det går fremad i Danmark, så har vi stadig alt for få som springer ud og starter deres egen virksomhed. Faktisk har vi – ifølge en international undersøgelse som erhvervsorganisationen Dansk Erhverv har regnet på – en europæisk bundrekord, med kun 3,3 procent i den arbejdsdygtige alder, der enten arbejder i egen virksomhed eller har startet en inden for de seneste 3,5 år. I Holland er der dobbelt så mange iværksættere.

Det er egentlig paradoksalt, at vi klarer os så ringe. For vi knuselsker vores iværksættere. 8 ud af 10 danskere er nemlig, ifølge en anden undersøgelse lavet af Dansk Erhverv, enige i eller helt enige i, at iværksætterne spiller en vigtig rolle for Danmark.

Så hvordan får vi flere af dem?

Noget tyder på, at det måske handler om at løfte kompetencerne. Dansk Erhverv har nemlig spurgt danskerne i den arbejdsdygtige alder hvorfor de ikke har planer om at starte egen virksomhed. Her peger en stor del på, at de enten mangler de rette kompetencer for at komme i gang, ikke kan overskue hvordan man kommer i gang eller er bekymrede over de love og regler man som virksomhedsstarter skal overholde.

Det kan der gøres noget ved. Et sted at starte er i Business Kolding, hvor erhvervskonsulenterne er 100-metermestre i at vejlede om opstart af ny virksomhed, og hvor der er Gratis Rådgivning fra lokale revisorer, bankrådgivere og advokater hver eneste torsdag eftermiddag fra kl. 16-18 i Pakhuset på Sdr. Havnegade 7.

Er man interesseret i iværksætteri, eller vil man bare opleve ungdommen folde sig ud med forretningsideer, design og gode ideer, så kig forbi Pakhuset og oplev hvor det summer.