Novasol og Foreningen Business Kolding præsenterer de tre nominerede til titlen som Årets Turismevirksomhed 2019.

30. januar 2020

Vinderen kåres torsdag 27. februar 2020, hvor Foreningen Business Kolding inviterer til Awardshow 2020 på Comwell i Kolding. De nominerede er...

Geografisk Have

I Geografisk Have er det nemt at være grøn turist. Her er grønne omgivelser, grøn plantesamling og en masse grøn inspiration – og så er her noget for hele familien. Over 86.000 gæster besøgte haven i 2019, heraf er ca. 20% børn.

I Geografisk Have er det nemt at være grøn turist. Her er grønne omgivelser, grøn plantesamling og en masse grøn inspiration – og så er her noget for hele familien. Over 86.000 gæster besøgte haven i 2019, heraf er ca. 20% børn.

Den 14 hektar store botaniske have med planter fra hele verden rummer temahaver, dyrefold med klappegeder, væksthus og den økologiske Café Lykkefund. Derudover er der et utal af hyggelige kroge og hjørner med plads til madkurven, store græsplæner der inviterer til leg, 3 legepladser, samt de fantastiske grotter, hvor der kan leges gemmeleg i timevis. Haven rummer desuden Kolding Miniby, der er en oplevelse i sig selv.

Lene Holm, Direktør for Geografisk Have

Historien om Geografisk Have er helt unik og er i kraft heraf kendt langt ud over Koldings grænser. Anlæggelsen af stedet, som vi kender det i dag, blev påbegyndt af Aksel Olsen tilbage i 1918. Aksel Olsen var en anerkendt dansk gartner, planteskoleejer og passioneret pioner på området, som indførte planter og frø fra hele verden, og især planter fra Asien fandt sin plads i Geografisk Have.

“Haven har omkring 20 ansatte og 4 i flexjob, for selvfølgelig tager Geografisk Have et stort socialt ansvar.”

Nogle af de mest populære områder i haven er bambuslundene og de næsten 100 forskellige rhododendron. Rosenhaven har over 5.000 roser og har, som den eneste rosenhave i Skandinavien, modtaget en international pris. Syvdalen er havens ældste område og så er der det nyeste skud på stammen, nemlig naturhaven. Her kan du blive inspireret til, hvordan du inviterer naturen ind i din egen have.

Lige ved siden af ligger en økologisk køkkenhave drevet af frivillige. Her mødes 30 frivillige i et dejligt fællesskab hver tirsdag i sommerhalvåret for at dyrke, eller lære om, den økologiske køkkenhave.

Geografisk Have har mange frivillige, der hjælper med at passe haven, samt ambassadører der er med til at øge kendskabet til haven. Hvert år holdes et af Danmarks største plantemarkeder i haven – med mere end 5.000 gæster.

Haven har omkring 20 ansatte og 4 i flexjob, for selvfølgelig tager Geografisk Have et stort socialt ansvar.

Når gæsterne bliver sultne kan de forkæle sig selv med grønne snacks i Café Lykkefund. Caféen er økologisk og har netop besluttet at afskaffet plastikvandflasker, lige som kaffen bliver serveret i rigtige kopper i stedet for plastikkrus – og så smager kaffen bare bedre af en rigtig kop.

Geografisk Have vil gerne være et sted, der samler folk og derfor siger de ganske ofte ja til at brudepar bliver viet i væksthuset eller i rosenhaven. Derudover arrangerer haven adskillige events med afsæt i den grønne verden, ydermere er det Geografisk Haves ambition at udvikle sig til en national turistattraktion.

Geografisk Have har en særlig plads i manges hjerter – måske den også skal have en i dit?

Besøg Geografisk Have på www.geografiskhave.dk.

 

Harteværket

Kun 3 km fra Kolding centrum ligger Danmarks første større vandkraftværk, som blev opført i 1918-1920. Kraftværket er stadig i brug og producerer i dag 1 pct. af strømmen i Kolding. I de historiske rammer finder du et moderne oplevelsescenter, hvor børn og voksne kan hygge sig og blive klogere på vand, energi og bevægelse.

Oplevelsescenteret åbnede for publikum i 2016, og siden da er besøgstallet steget fra 6.500 gæster til 12.500 i 2019. Flere og flere turister finder vej til naturperlen, hvor de kan nyde freden og roen, og se et stykke af Danmarks historie.

Ud over et besøg i det gamle vandkraftværk og den smukke natur, så kan du besøge vandlegepladsen, hvor der er 100% garanti for at blive våd, du kan følge vandvejen på en kanotur til Stallerup Sø eller Kolding Å eller du kan hoppe løs i trampolinparken.

Projektchef Cecilie Røner foran Harteværket

Mange har fået øjnene op for denne perle, og familier kommer langvejs fra for at holde fødselsdag og fætter/kusinefest. Der er et madpakkehus, hvor man kan hygge sammen, eller man kan tænde op i pejsen.

Der er også mange virksomheder, der hvert år booker mødelokalet i naturskønne omgivelser med udsigt til vores kulturarv. Brug stedet til walk and talk, teambuilding i naturen eller brug det som et virksomhedsbesøg med en rundvisning. Virksomhederne bruger også stedet som firmaudflugtsmål, hvor medarbejdere med familie mødes.

“Harteværket kan i år fejre 100 års jubilæum, og med Koldings flinkeste personale er de klar til at tage en årrække mere med en klar ambition: De vil være Koldings mest besøgte åndehul.”

Stedet er også et yndet udflugtsmål for skoleelever. Næsten 3.000 skoleelever, lærere og børnehavebørn lagde vejen forbi i 2019. Harteværket har søgt, og fået, midler fra forskellige puljer, blandt andet regionen, og udvikler forskellige undervisningsforløb sammen med skoler og lærere, så eleverne får mulighed for at snuse til naturfag og ingeniørfagene. Eleverne får et indblik i, hvordan strøm produceres, de får en fortælling om hvad der sker og så kan de se og ikke mindst høre turbinerne der kører.

På Harteværket har de en ambition om, at de gerne vil lave anderledes arrangementer. Hvert år åbnes Harteværket med et motorcykeltræf, det jyske svar på Bakken, og mellem 300 og 400 motorcykler fra hele landet kører fra Kolding By og til Harteværket for at være med.

Der er også blevet afholdt musikarrangementer og kunstudstillinger i turbinesalen.

Harteværket kan i år fejre 100 års jubilæum, og med Koldings flinkeste personale er de klar til at tage en årrække mere med en klar ambition: De vil være Koldings mest besøgte åndehul.

Besøg Harteværket på www.hartevaerket.dk.

 

Trapholt

Trapholt er Danmarks eneste museum, hvor man både kan se billedkunst, kunsthåndværk, design og møbeldesign. Museets særudstillinger byder altid på nye og spændende oplevelser med internationale og danske kunstnere og designere. De har i høj grad taget Koldings designvision ”Sammen designer vi livet” til sig, og ser sig selv som en af spydspidserne i Creative City.

Museet, der blev indviet i 1988, ligger i et naturskønt område med udsigt over Kolding Fjord og omgivet af en stor skulpturpark med værker af danske samtidskunstnere. Museet rummer enkelte permanente udstillinger, f.eks. Richard Mogensens malerier og Arne Jacobsens unikke Kubeflex-sommerhus. Sommerhuset blev skabt af den internationalt anerkendte danske arkitekt og designer tilbage i 1969-70, og er det eneste af sin slags og indrettet med Arne Jacobsens egne designs. Til september åbner den største udstilling nogensinde med Arne Jacobsens klassikere.

Tre udstillinger skal især i fokus, nemlig SENSE ME, Kay Bojesen og TINGSTED. I udstillingen SENSE ME sætter kunstnerne fokus på sansernes samspil, her kan gæsterne mærke, lyd, duft, farve og form påvirker os. Her kan du få næsen i sky og opleve fremtidens skov. Udstillingen er en del af en udstillingsrække, første udstilling var EAT ME.

Fra venstre ses Nina Riise Schrøder, der er guideansvarlig og projektleder, direktør Karen Grøn og kommunikationschef Bettina Aude Parastar.

TINGSTED er et værk skabt i fællesskab mellem designer Rasmus Bækkel Fex og 311 trædrejere fra hele landet. Borgerinddragelse har stor betydning for Trapholt, og man er derfor nysgerrige på, hvad der sker, når man sætter folk der sysler med et håndværk derhjemme sammen med professionelle designere. 942 drejede pinde i alt, der efterfølgende indgår i en stor skulptur.

“Med gæster fra hele verden, har Trapholt virkelig sat Kolding på landkortet, de har et stort ønske for fremtiden, nemlig at alle fra Kolding har besøgt Trapholt mindst en gang.”

I 2019 kunne Trapholt præsentere den største og mest omfattende udstilling nogensinde om Kay Bojesen, en udstilling, der inviterede ind i det spændende univers bag den innovative håndværker, der havde legen i fokus.

Men det er ikke kun udstillinger Trapholt har i fokus. I samarbejde med Kolding Kommune, biblioteket, musikskolen og en forsker har de designet et forløb, til mennesker der er stressramte. Via besøg på museet lærer man, hvordan man ser maleriet og kan bruge det positivt i hverdagen – et forløb der skal bringe den stressramte tilbage på arbejdsmarkedet.

Trapholt har også udviklet forskellige forløb for skoleelever og i 2019 havde de besøg af 7.000 skoleelever. 2019 var også året, hvor de havde besøgsrekord med 98.631 gæster, en besøgsrekord, der sammen med de fantastiske udstillinger, har givet så meget omtale, at den vil svare til en annonceværdi på omkring 30. mio.

Med gæster fra hele verden, har de virkelig sat Kolding på landkortet, de har et stort ønske for fremtiden, nemlig at alle fra Kolding har besøgt Trapholt mindst en gang.

Besøg Trapholt på www.trapholt.dk